Onko koskaan syytä käyttää peräkkäistiedostoja?
Vanhat järjestelmät ja mutkikas liiketoimintalogiikka
Ready Solutions Oy:n Johtava konsultti Jonne Poutiainen
kirjoitti aiemmin kokemuksiaan dataintegraatioista. Jatkan hieman samalla teemalla ja käsittelen yhtä erikoispiirrettä, joita joidenkin pitkään toimineiden organisaatioiden liiketoimintaan liittyy.
Tiedostot integraatiotyyppinä
Tiedostoja on käytetty integraatiotyyppinä (integration pattern) todella pitkään. Kyse on asynkronisesta integraatiosta, sillä useimmissa tapauksissa ei voida olettaa lähettävän tai vastaanottavan prosessin pystyvän suoraan jatkumaan kun tällainen integraatio on toteutettu. Jos halutaan reaaliaikaisia vasteita kutsulle prosessista toiseen, niin tarvitaan muita tapoja toteuttaa integraatio.
Lisäksi täytyy ajatella taustalla olevan liiketoimintaprosessin luonnetta, esimerkiksi laskutus on usein eräpohjainen ja tietyyn ajankohtaan liittyvä prosessi jossa transaktioita tapahtuu paljon. Tuollaisessa tilanteessa yhdistelmä eräajoa ja tiedostoja on kovin luonteva, vaikka ei enää ainoa vaihtoehto.
Vanha liiketoimintalogiikka ja toteutus
Aiemman konsultin kokemukseni mukaan rahoitus- ja vakuutusalalla käytetään runsaasti teknologioita, joiden kypsyystaso saavutettiin jo vuosikymmeniä sitten. Näiden usein organisaatioille räätälöityjen järjestelmien korvaaminen on kallista.
Pelkästään organisaation tiedon hallinan tarpeita varten ei toteuteta kalliita muutoksia, vaan niiden muutosten ajurit ovat muita syitä.
Liiketoimintavastuut
Jossain tilanteissa perusjärjestelmien tuottaman datan tuottaa prosessi, jonka ominaisuuksista voi olla ulkpuolisen vaikea päästä perille kohtuullisessa ajassa. Jopa saman organisaation sisällä voi olla järkevämpää että dataa hyödyntävät tahot saavat sen käyttöönsä tiedoston kautta eikä välttämättä suorilla tietokantakyselyillä.
Kehittäjälle
Todennäköisesti erilaiset tiedostointegraatiot tulevat olemaan keskuudessamme vielä pitkään, varaudu siis siihen että niitä joudut toteuttamaan sekä käyttämään lähteinä.
Lisää ajankohtaisia julkaisuja:
Tekoälyn käytännön sovellukset
Mikä on Microsoft Fabric?
Avoimen datan hyödyntäminen automaattisesti Power BI:tä käyttäen