Savon Voima – kustannustehokas koneoppimisratkaisu

Savon Voiman yrityslogo
Asiakas
Savon Voima
Toimiala
Energia
Kokoluokka
60 M€
Tarjottu asiantuntemus
Edistynyt analytiikka

Ennustamista energiatoimialalla

Savon Voimalla oli keväällä 2018 tarve hankkia uusi ympäristö ennustavan analytiikan prosessien suorittamiseen kustannustehokkaalla ja datan hallinnan kokonaisvaltaisesti huomioivalla tavalla.

Ready Solutions Oy toteutti asiakkaalleen konseptiinsa perustuvan sovelluksen, joka ratkaisi nuo tarpeet.

Energiatoimiala sähköverkko työntekijä

Toimituksen sisältö

Ready Solutions Oy:n toteuttama Machine Learning – sovellus rakennettiin yhdistelmänä Microsoftin Business Intelligence – tuotteita ja avoimen lähdekoodin R – kieltä, koska näillä saavutettiin asiakkaan tarpeita vastaava ratkaisu ilman perinteisten kaupallisten analytiikkaohjelmistojen aiheuttamia vuosittaisia lisenssi- ja ylläpitokustannuksia.

Toimitukseen kuului ennustemallien ja datavirtojen luomista uuteen ympäristöön sekä sovelluksen rakentaminen niin että ennustemallin tulosten käyttö ja mahdolliset laajennukset ovat mahdollisimman helposti tehtävissä.

Data Science ja koneoppimisen palveluiden kehittämisestä vastaava Ready Solutions Oy:n Senior Consultant Asko Kauppinen toteaa, että nykyisin analytiikan kehittämisprosessi, algoritmit ja data muodostava liiketoiminnan kehittämisessä lähes välttämättömän kolmikon.

Ready Solutionsin kokemuksen mukaan edistyneen analytiikan kehittämistä voidaan tehdä joustavasti eikä asiakkaan tarvitse etukäteen sitoutua valtaviin investointi – tai ylläpitokustannuksiin.

Millainen kehitystiimi tarvitaan?

Tätä projektia oli toteuttamassa Ready Solutions Oy:lta kolmehenkinen kehitystiimi:

  • Data Scientist
  • IT-arkkitehti
  • Integraatiokehittäjä

Projektin toteutus oli jaoteltu niin, että tiimin jäseniltä ei tarvittu täysiaikaista työpanosta, vaikka loppuvaiheen iteroiva kehitystyö onkin aina nopeatempoista. Teknisten taitojen lisäksi tarvitaan toimialatuntemusta, jota energia-alalla toimineilla projektitiimin jäsenilltä löytyi.

Teknologiat

ADMM, analytical data mining mart Machine Learning -konsepti auttoi paitsi toimituksen läpivientiajan lyhentämisessä, myös tuotettujen ennusteiden hyödyntämisessä muissa sovelluksissa. Konseptiin kuuluvia teknologioita ovat seuraavat:

  • SQL Server database
  • SQL Server Integration Services
  • R

Asiakasnäkökulma

Ratkaisun avulla ennustettiin energian kulutusta ja muuta asiakaskäyttäytymistä, Savon Voima hyödyntää ennusteita päivittäisissä prosesseissaan.

Niko Pehkonen, Savon Voiman ICT- ja digitalisaatiopäällikkö, arvioi että Ready Solutions Oy:n osaamistaso sekä energiatoimialan tuntemus merkitsivät suuresti hankintapäätöstä keväällä 2018 tehtäessä.

Haluatko tietää, miten tällainen ratkaisu toteutetaan?

Asko Kauppinen kertoo mielellään lisätietoja:

asko.kauppinen@readysolutions.fi

+358451374850

Savon Voiman yrityslogo
Asiakas
Savon Voima
Toimiala
Energia
Kokoluokka
60 M€
Tarjottu asiantuntemus
Edistynyt analytiikka