Pörssisähkön futuurihinnat

Energiahintojen voimakas nousu
Ukrainan sodan aiheuttama euroopan energiakriisi vaikuttaa voimakkaasti kulutushyödykkeiden kuten sähkön hintaan. Monilla kuluttajilla ja yrityksillä määräaikaiset sopimukset loppuvat syksyn ja talven -22/23 mittaan ja kylmäävä kysymys on miltä sähkön hinnan kehitys näyttää. Tietoa ei ole kuitenkaan ollut helposti saatavilla.
No, koska me Ready:lla työskentelemme energia-asiakkaidemme kanssa näiden asioiden parissa päivittäin, koostimme tähän kansallisen intressin vuoksi talkoohengessä informaatiopaketin sähkön myyntihinnan kehitykseen liittyen. Huomaathan kuitenkin, että sähköenergian vähittäismyyntihinnan muodostuminen on monitahoinen, myyntiyhtiön yksilölliseen toimintamalliin liittyvä asia, ja alla esitämme siitä pohjoismaisen Nasdaq sähköpörssin hinnan kehitykseen liittyvän koosteen.
Viikkojen 4 - 7 - 2023 perjantain tilannekuva sähköpörssin futuurihinnoista on pysynyt lähes samana

Viikon 3 - 2023 perjantain tilannekuva sähköpörssin futuurihinnoista

Viikon 1 - 2023 tilannekuva sähköpörssin futuurihinnoista

Viikon 49 tilannekuva sähköpörssin futuurihinnoista

Viikkojen 43-47 tilannekuva sähköpörssin futuurihinnoista on pysytellyt tämän laisena

Viikon 38 tilannekuva sähköpörssin futuurihinnoista

Viikon 33 tilannekuva sähköpörssin futuurihinnoista:

Tuotimme kuvaajan avoimista datalähteistä (Nasdaq Commodities), jotta jokainen, jonka sähkön myyntisopimus on katkolla tulevina kuukausina, voisi arvioida millainen sopimustyyppi kannattaa omista lähtökohdista valita, oman kustannuksen optimoimiseksi. Päivitämme tilannekuvaa vielä tulevina viikkoina.
Kaikilla sähköpörssin tuotteilla ei käydä päivittäin kauppaa, joten olemme koostaneet eri viikkoina tilannekuvan, josta siis nähdään suomen hinta-alueen sähköjohdannaisten hintojen kehitys tulevalle kahdelle vuodelle. Kuvaajassa on myös keskiarvo 12 kk sekä 24 kk futuurihinnasta, jotka antava osviittaa siitä millaisella tasolla nyt tehtävän 12kk tai 24kk sähkösopimuksen hinta voi olla. Mikäli joillekin kuukausille ei esitetä hintaa, ei niille ole tehty kauppaa päivityksen ajankohtana.
HUOM! Tämän johdannaishinnan päälle tulee lisäksi sähkön myyntiyhtiön muita kustannuksia sekä kate.
Sähkösopimustyypit ja hintakomponentit
On hyvä ymmärtää, että kuluttajan sähkön kokonaishinta muodostuu useista osista:
Sähkön siirron hinta - eli verkkopalvelusta maksettu hinta.
Sähkövero - kiinteä energiamäärästä sekä veroluokasta riippuva valtion vero, jonka siirtoyhtiö läpilaskuttaa.
Sähköenergian hinta - eli käyttöpaikassa kulutettavan sähkön hinta. Yllä oleva kuvaaja esittää tähän hintaan liittyvän tulevan pörssisähkön futuurihinnan, joka siis vain kertoo hintatason suuntaa.
Arvonlisävero - sekä sähkön siirrosta, sähköverosta että sähköenergiasta maksettava arvonlisävero.
Sähkön vähittäismyynnin sopimustyyppit voidaan pääpiirteissään jakaa kolmeen kategoriaan:
Määräaikainen sopimus - esim. 12kk tai 24kk voimassa oleva kiinteähintainen sopimus. Kuluttajalle hintavaihtelun osalta riskittömin, koska kWh-hinta on kiinteä koko sopimusjakson, mutta tämä sopimustyyppi ei välttämättä ole sopimuksen tehneelle jatkossa edullisin, jos sähkön hinta laskeekin tukkumarkkinoilla.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus - nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi, jossa myyjä voi muuttaa hintaa (korottaa tai laskea) kuukauden varoitusajalla. Kuluttaja puolestaan pystyy vaihtamaan myyjää haluamanaan ajankohtana.
SPOT-sopimus - kuluttaja maksaa sähkön kulutuksestansa SPOT-tuntihintaa. Sisältää kuluttajan kannalta eniten hintariskejä ja toisaalta mahdollisuuksia säästää, mikäli pystyy aktiivisesti ohjaamaan kulutustaan edullisille tunneille. Edellyttää perehtyneisyyttä ja aktiivista kulutuksen seurantaa sekä ohjausta. Tätä hintaa voi seurata esim. Nordpoolin sivustolta.
Lisätietoa sähkösopimuksista on esimerkiksi Energiaviraston sivulla täällä.